Historie
Korte Historie RSO Midden-Brabant
Na een intensieve voorbereiding kon op 19 februari 1992 de eerste repetitie van het net opgerichte RSO-orkest gehouden worden.Medeoprichter Jan Burmanje omschreef het belang van muziek maken met woorden die nog steeds aangehaald worden: “Muziek is in het leven van een groot aantal mensen een kunstvorm-een gevoelsuiting – die de kwaliteit van het leven verbetert. Het is een vorm van tijdsbesteding die grote toegevoegde waarde geeft aan het menselijk bestaan en een bron van vreugde kan zijn, zowel voor zichzelf als voor andere.”
Ook de heren Bart Elbers (huisarts), Johan Koch (directeur Muziekschool Hilvarenbeek) en Arie van Vuren (KBO) onderschreven niet alleen deze woorden maar werden ook de harde werkers van het begin. Zij vormden het eerste bestuur met Jan Burmanje als voorzitter. Mede dankij hun nimmer aflatende steun groeide het orkest uit tot wat het nu is: een begrip in de regio.
Aanvankelijk
functioneerde het RSO-orkest onder auspiciën van de Muziekschool Hilvarenbeek ter bevordering van het muziekonderwijs in de gemeente. Als dirigent werd Maarten Jense aangesteld en nog steeds deelt hij zijn liefde voor muziek met 80 enthousiaste muziekanten in leeftijd variërend tussen 50 en 90 jaar. De leden komen niet alleen uit de gemeente Hilvarenbeek, maar uit geheel Midden Brabant. Samen vormen ze een van de betere orkesten in Brabant. Maarten werkt elke woensdagochtend tijdens de repetitie met een gemotiveerde groep. “Al komen ze van ver, er komt er nooit een te laat. De woensdagochtend is heilig voor ze”. Primair vormt het orkest een platvorm voor mensen die ook op gevorderde leeftijd nog muziek willen maken, maar daarnaast ook de sociale functie (zorg voor elkaar) erg belangrijk vinden. Dit vertaalt zich niet alleen in de commissie ‘lief en leed’, maar eveneens door mooie acties die opborrelen op momenten die daarom vragen. Een sprekend voorbeeld vond plaats gedurende de coronaperiode. Geen repetities, geen concerten, geen sociaal contact. Voor het bestuur een reden om op een andere wijze ‘in gesprek’ te blijven met de leden. Met maandelijks een informatieblad en diverse belrondes, waarbij elk lid gevraagd werd hoe het ging, bleef men in contact.
Ook de ontwikkeling op het muzikale vlak bleef crescendo gaan. Dankzij een professionele aanpak en een steeds groter wordende bekendheid, groeide het orkest uit tot 80 muzikanten.
Met een ruime bezetting waaronder: accordeon, blokfluit, dwarsfluit, hobo, F-hoorn, klarinet, basklarinet, saxofoon (alt, tenor, bariton), piano, keyboard, bariton, trombone, bas, trompet, fagot, klokkenspel, pauken en drums/slagwerk. Andere instrumenten kunnen, tot op de dag van vandaag, in overleg met de dirigent, ingepast worden. Een muziekcommissie onder leiding van de dirigent bewaakt het repertoire: stevige swing, licht klassiek, kleurijke folklore, dixieland en boeiende evergreens. Fraaie concertkleding maakt de muziek nog mooier. Gastvrouwen laten de bezoekers zich welkom voelen.
Aanvankelijk werd opgetreden tijdens oudermiddagen. Zo ook in de beginfase toen aan de ‘Senioren orkesten dag van het Centrum voor Amateurkunst’ in Tilburg werd deelgenomen. Een fragment uit het juryrapport van de heer Willy Hautvast toentertijd gaf al meteen aan op de goede weg te zijn: “Leuke variatie in instrumentatie. Het samenspel is opvallend goed en ook de balans is evenwichtig. De diversiteit aan instrumenten blijft te volgen. Met plezier naar geluisterd”!
Ouderen-middagen worden aaneen gesmeed en doordat de regio beschikt over prachtige muziekzalen zorgen de uitstapjes ‘voor ouderen door ouderen’ middagen met een feestelijk karakter.
Vanwege haar kwaliteit trekt het orkest goede muzikanten uit een weide omgeving aan. Menig muzikant rijdt andere seniorenorkesten, die dichter bij huis spelen, voorbij om zich bij het RSO-orkest aan te sluiten. Mede daardoor beschikt het orkest over voldoende solisten en in het bijzonder over een aantal getalenteerde dixielandspelers. De muzikanten komen uit: Alphen, Baarle-Nassau, Boxtel, Diessen, Drunen, Duizel, Eersel, Goirle, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Knegsel, Lage Mierde, Middelbeers, Moergestel, Poppel(België), Riel, Tilburg, Uden, Veldhoven, Valkenswaard en Vught.
Inmiddels heeft het orkest haar doelstelling verbreed en richt het zich niet meer louter op ouderen. Met de jaarlijkse concerten in de fraaie Concertzaal in Tilburg werd de weg naar meer professionaliteit ingeslagen. Samenwerking met gerenommeerde koren en solisten, waren divers en spraakmakend. Van een kunstfluiter, doedelzakspeler, jachthoornblazers, een shantykoor, operettezangers of prachtige sopranen. Zomaar een greep waarmee het RSO-orkest nog meer bekendheid vergaarde.
Maar los van alle muzikale hoogstandjes is het RSO-orkest meer dan een groep muzikanten die tegelijk beginnen om ook weer gezamelijk te eindigen. Het is een vriendengroep die begaan is met elkaar in voor-en tegenspoed en niet te beroerd is samen de handen uit de mouwen te steken.
Hein Kanters (secretaris)