Historie

Er was eens…

Een enthousiast bestuur van de KBO, een gepensioneerd huisarts en muziekvriend, een bevlogen directeur van de muziekschool en nog een muziekvriend. Zij vonden dat oudere muzikanten de gelegenheid moesten krijgen om hun hobby – muziek maken – te beleven. Dat dit mogelijk was bewees een gelegenheidsorkestje, samengesteld uit oud-muzikanten van de Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek bij het 150-jarig bestaan van genoemde harmonie.

Op 19 februari 1992 werd de eerste repetitie gehouden, met zeventien muzikanten: mannen en vrouwen. De KBO Hilvarenbeek nam het orkest onder zijn hoede en zorgde dat het bekend werd. De Muziekschool steunde en koesterde het en zo groeide en bloeide het in de loop der jaren en werd volwassen onder de bekwame leiding van dirigent Maarten Jense.

En toen…

Het orkest groeide en groeit nog steeds, kwantitatief en kwalitatief. De zeventien leden van weleer hebben versterking gekregen. Maar liefst 81 muzikanten telt het orkest.

Enthousiaste reacties in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij festiviteiten van Bonden van Ouderen en bij regionale volksfeesten hadden effect. Het orkest durfde in de Concertzaal van Theaters Tilburg Muzikale Ouderenmiddagen te houden. Al 17 jaren telt zo’n middag twee edities en is de zaal steeds uitverkocht.

Vanwege de omvang past het orkest inmiddels niet meer in de meeste verpleeg- en verzorgingshuizen.

Wijde omgeving

Vanwege zijn kwaliteit trekt het orkest goede muzikanten uit een wijde omgeving aan. Menig speler rijdt seniorenorkesten, die dichter bij huis spelen, voorbij. Mede daardoor beschikt het orkest over voldoende solisten en met name over een aantal getalenteerde dixielandspelers. De muzikanten komen uit: Alphen, Baarle-Nassau, Boxtel, Diessen, Drunen, Duizel, Eersel, Eindhoven, Esbeek, Goirle, Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Knegsel, Lage Mierde, Middelbeers, Moergestel, Poppel (België), Riel, Tilburg, Uden, Veldhoven, Valkenswaard, Vught.

Concertzaal Tilburg en andere vaste optredens

Op initiatief van de Tilburger Jan van Abeelen organiseerde het Regionaal Senioren Orkest Midden Brabant in oktober 1997 de eerste Muzikale Ouderenmiddag (tegenwoordig Lenteconcert) in de toen nog maar net geopende Concertzaal in Tilburg. Doelstelling:

  • Ouderen kennis laten maken met Tilburgs nieuwste aanwinst op cultureel gebied: de Concertzaal
  • Ouderen in de middaguren een uitstapje aanbieden tegen een aanvaardbare prijs
  • Het enthousiasme van de muzikanten delen met andere ouderen

Met recht mag gezegd worden dat het orkest geslaagd is in zijn opzet. Zo’n 1500 ouderen genieten elk voorjaar van dit jaarlijks terugkerend evenement.

Inmiddels heeft het orkest haar doelstelling verbreed en richt zich niet louter meer op ouderen. Het orkest zoekt uitdrukkelijk naar vergroting van zijn amusementswaarde door passende muziekkeuze en presentatie.

Bij het 20-jarig bestaan heeft het orkest zijn eerste CD uitgebracht. Deze was in no time uitverkocht. Er werd dus aan een behoefte voldaan. Inmiddels hebben we in 2015 een tweede CD uitgebracht. In 2017 hebben we ons 25 jarig jubileum gevierd met een pracht concert Op de Mert in Hilvarenbeek en een speciaal extra jublileumconcert in onze thuishaven Elckerlyc.

Je hoeft geen 50 plusser te zijn om van deze muziek te genieten!